Skip to main content

Για καθε σκυλο που βρεθηκε στο δρομο η σε ακαταλληλο σπιτι με βια υπαρχει μια ιστορια.Φαινεται στην συμπεριφορα του κι ας μην μπορει να μιλησει.Τα σημαδια; Τρεχει να κρυφτει, βαζει την ουρα του αναμεσα στα ποδια, οπισθοχωρει οταν παει καποιος να τον χαιδεψει, τρεμει και γαυγιζει και σε καποιες περιπτωσεις εκδηλωνει επιθετικη συμπεριφορα.

Πως θα τον βοηθησουμε;

Α. Φοβικοι σκυλοι με αλλα σκυλια

Ειναι οι σκυλοι οι οποιοι δεχτηκαν επιθεση απο επιθετικο σκυλο και κατα πασα πιθανοτητα αυτο εχει συμβει σε μικρη ηλικια. Το στρες του σκυλου θα αρχισει να ξεπερνιεται και θα νιωσει ασφαλεια με τις νεες μυρωδιες αλλων σκυλων που θα τις συνδιασει με το παιχνιδι.

Αν η φοβια επηλθε σε μεγαλυτερη ηλικια θα πρεπει να προσπαθησουμε να κοινωνικοποιησουμε τον σκυλο μας αρχικα με σκυλους του αντιθετου φυλου.

Β. Φοβικοι σκυλοι με ανθρωπους

Αν καποιος σκυλος εγινε φοβικος γιατι δεχτηκε βια απο προηγουμενο κηδεμονα θα χρειαστειτε την βοηθεια απο εμπειρο εκπαιδευτη, ωστε να μπορεσει να ξεκλειδωσει τον χαρακτηρα του και να τον κανει να σας εμπιστευτει. Μεγαλη προσοχη χρειαζεται με τα παιδια, γιατι οι αποτομες κινησεις μπορει να προκαλεσουν απροβλεπτες αντιδρασεις.

Μην ξεχναμε πως η αγαπη και η σωστη αντιμετωπιση σε εναν φοβικο σκυλο κανει θαυματα και τον μεταμορφωνει σε ενα μοναδικο και  υπεροχο πλασμα.

Γ. Γενετικη προδιαθεση- κληρονομικοτητα

Τα σκυλια που προερχονται ως επι το πλειστον απο συνδιασμο φυλων μπορει να εχουν γενετικη προδιαθεση φοβικων αντιδρασεων κατα την διαρκεια της ζωης τους. Γι αυτον τον λογο θα πρεπει να γνωριζουμε πολυ αναλυτικα τον χαρακτηρα των γονιων του και τις πρωτες συμπεριφορες του κουταβιου για να μπορεσουμε να το χειριστουμε.

Δ. Ιατρικες παθησεις

Η φοβικη συμπεριφορα μπορει να απορεει απο παθολιγικα προβληματα που μπορει να σχετιζονται με νευρολογικη δυσλειτουργια , ενδοκρινολογικες ανισοροπιες η κακη οραση.

Ε. Αποτροπη της αναπτυξης φοβιων

Το σημαντικοτερο ειναι η σωστη κοινωνικοποιηση του σκυλου. Οι συχνες και ευχαριστες συναντησεις με ανθρωπους πρεπει να ξεκινησουν πριν την ηλικια των 3 μηνων και εως οτου γινει ενος ετους.

Ο σκυλος πρεπει να εχει οσο το δυνατον διαφορετικα περιβαλλοντα πριν εμφανιστουν οι φοβοι.Ειναι σημαντικο να παρακολουθουμε την ανταποκριση του σκυλου στα διαφορα ερεθισματα, επιτρεποντας του να εξερευνησει ολες τις εμπειριες του.

Η συνεργασια με τον εμπειρο εκπαιδευτη , ειναι ενα απο τα πιο σημαντικα πραγματα. Αυτος θα μας βοηθησει να χτισουμε την εμπιστοσυνη του σκυλου προς εμας και την καλη μας σχεση χωρις προβληματα.

Καθε σκυλι ειναι ξεχωριστο, ετσι ο εκπαιδευτης με ασκησεις βασικης υπακοης θα μας βοηθησει  να οικοδομησουμε την σχεση με τον σκυλο μας. Η συνεργασια μαζι του θα μας ωφελησει πολυ.

Κλεινοντας, να αναφερουμε κατι πολυ σημαντικο.Τα σκυλια που εχουν φοβιες, πρεπει να αντιμετωπιζονται και απο τον εκπαιδευτη και απο τον ιδιοκτητη με υπομονη και μονο με θετικη προσεγγιση στην εκπαιδευση.Καθε αλλη μορφη προσεγγισης εκπαιδευτικα θα χειροτερεψει το προβλημα και θα “κλειδωσει” μονιμα τον σκυλο στις φοβιες του.

 

Leave a Reply