ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες που αφορά στην ασφάλεια του σπιτιού ή του επαγγελματικού μας χώρου, είναι η εκπαίδευση σκύλων φύλαξης. Σε αυτήν ο εκπαιδευτής μαθαίνει στο σκύλο να είναι σε θέση να προστατεύσει τον ιδιοκτήτη του με το να ακινητοποιήσει τον επίδοξο εισβολέα. Παράλληλα όμως θα εκπαιδευτεί και στο στοιχείο της αποτροπής για τον εκάστοτε κλέφτη το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Εκπαίδευση Φύλαξης Basic

 • Εκπαίδευση φυλαξης χωρου Basic 1

 • Εκπαίδευση σωματοφύλακα Basic 2

Αυτό το είδος εκπαίδευσης ενδείκνυται για ιδιοκτήτες που έχουν ως σκοπό να προστατέψουν το σπίτι τους από του επίδοξους κλέφτες.
Όταν ο σκύλος φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο είναι σε θέση να μην επιτρέψει στους ληστές να εισέλθουν στο χώρο του, αν όμως συμβεί αυτό είναι σε θέση να τους ακινητοποιήσει.

Εκπαίδευση φυλαξης χωρου Basic 1

Το Basic 1 της εκπαίδευσης στην φυλαξη χωρου αφορά στην αντιμετώπιση ενός επιτιθέμενου.
Σε αυτό λοιπόν το level εκπαίδευσης ο σκύλος είναι σε θέση να προστατέψει τον χωρο του ιδιοκτήτη του περιμετρικά 360 μοίρες και να μπορεί να αποτρέψει κάθε απειλητική κίνηση προς αυτόν.
Αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης είναι ή άμεση συνέχεια των δύο προηγούμενων και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πολλών επιθέσεων περιλαμβάνοντας εναλλαγές σε πολλές καταστάσεις.

Εκπαίδευση σωματοφύλακα Basic 2

Το Basic 2 της εκπαίδευσης σε επίπεδο σωματοφύλακα ο σκύλος θα μάθει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει περισσότερους από ένα επιτιθέμενους και θα μπορεί να τους ακινητοποιήσει καθολικά.

Εκπαίδευση σκύλων φύλαξης χώρου από 18 μηνών.

Αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι που θα δώσει τα εφόδια στο σκύλο μας να είναι σε θέση να φυλάξει το σπίτι μας και να αντιμετωπίσει κάποιο επίδοξο κακοποιό.

Εκπαίδευση σκύλων φύλαξης και σωματοφυλακής απο 18 μηνών.

Αυτό το είδος εκπαίδευσης προετοιμάζει σκύλους απαιτήσεων για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συνεπώς ο σκύλος θα εκπαιδευτεί στο να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για να μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στον ιδιοκτήτη του περιμετρικά όταν βρίσκεται νύχτα σε δρόμο.

Οι σκύλοι αυτοί θα είναι σε θέση με αυτοθυσία να προστατέψουν τον ιδιοκτήτη τους στη περίπτωση που χρειαστεί. Επίσης λειτουργούν και σαν εξαιρετικοί σκύλοι φύλαξης αφού πρώτοι θα ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους όταν υπάρξει περίπτωση παραβίασης του κυρίαρχου τους χώρου.

Δεν είναι όμως όλοι οι σκύλοι φτιαγμένοι για να γίνουν φύλακες. Παρόλο που όλοι οι σκύλοι έχουν μέσα τους το ένστικτο της φύλαξης, σε διαφορετικό βαθμό, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ίσως μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα γάβγισμα με ένταση.

Εκπαίδευση σκύλων φύλαξης
Εκπαίδευση σκύλων φύλαξης

Είναι πολύ συγκεκριμένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εμφανίσει ένας σκύλος έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στη διαδικασία της εκπαίδευσης καθηκόντων φύλαξης.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

 • Να υπακούει και και να αντιδράει σωστά στην βασική υπακοή.
 • Από ιδιοσυγκρασιακής άποψης θα πρέπει να έχει:

-Νευρικό σύστημα που αντέχει.
-Δυνατή ψυχή.
-Μυαλό καθαρό.
-Μαχητικότητα.
Το κριτήριο για να επιλέξουμε σκύλο φύλαξης θα πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του και όχι μόνο η φυλή του, η προέλευση του ή το μέγεθος του και να μην έχει φοβικές τάσεις.

Ωστόσο υπάρχουν και φυλές που έχουν αυτή την αποστολή και μόνο, όπως:

 • Ποιμενικός Malinois

 • Γερμανικός Ποιμενικός

 • Βελγικός Ποιμενικός

 • Ρότβαιλερ

 • Ντόπερμαν

 • Μπόξερ

 • Dogo Argentino

 • Pitbull

 • Cane Corso