Skip to main content

Περίπου 10 χρόνια πριν, ξεκίνησε η εμπειρια μου σχετικά με την εκπαίδευση των σκύλων και μέχρι σήμερα συνεχίζεται.Αφου εκπαιδευτικα απο κρατικους εκπαιδευτες και αφου ολοκληρωσα την εκπαιδευση μου με απολυτη επιτυχια συνεργαστηκα με μια απο τις μεγαλυτερες σχολες στην Ελλαδα.Ετσι πλεον παιρνοντας ολα τα εφοδια που χρειαζομαι εκανα ενα ονειρο ζωης πραγματικοτητα να δημιουργησω την δικη μου σχολη με την στηριξη των απολυτα ικανοποιημενων μαθητων μου.Με σεβασμο στον καθε σκυλο ξεχωριστα και παντα με θετικη προσεγγιση και εκπαιδευση για τους τετραποδους φιλους μας.
Η επιλογή του σωστού εκπαιδευτή είναι αυτή που θα μπορέσει να δώσει σωστή εκπαίδευση στο σκύλο σας.
Σίγουρα εάν κάνετε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο πολλοί άνθρωποι στερούνται της εμπειρίας ή οι απόψεις του καθώς επίσης και η κατάρτιση τους βασίζεται σε λανθασμένες εικόνες και βιώματα ή ακόμη χειρότερα σε πράγματα που διάβασαν σε blog forums και άρθρα στο διαδίκτυο τα οποία προήλθαν από ερασιτέχνες εκπαιδευτές με μηδαμινή κατάρτιση στο αντικείμενο.
Ο σκύλος από την γέννηση του από τη σκύλα μαμά ξεκινάει να εκπαιδεύεται και σταματάει με τον θάνατο του όταν γεράσει.
Παρόλο που θα έπρεπε, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας απο την στιγμή της αγοράς του. Θα πρέπει όμως να εκπαιδεύσετε από εκείνη τη στιγμή το μυαλό σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται τα σκυλιά αλλά και πως οι σκέψεις τους αυτές μπορούν να συνδεθούν με τον κόσμο μας. Για να μπορέσετε να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει να μπορέσετε να σχετίζεστε με το σκύλο σας με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση, πράγμα το οποίο στο τέλος θα δημιουργήσει μία σχέση ουσιαστική βασιζόμενη στην εμπιστοσύνη, τον έλεγχο και την επικοινωνία.

Υπαρχουν

εκπαιδευτες που δημιουργουν εξαρτηση στους σκυλους απο  το φαγητο και ετσι τα σκυλια εχουν την ταση να λειτουργουν μονο με αυτο, ξεχνοντας οτι το φαγητο πρεπει να λειτουργει μονο ως κινητρο.
Είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω και εγώ στην εκπαίδευση, αλλά το σταματώ σταδιακα με το περας των μαθηματων.

Σε αυτο που πρεπει να δωσουμε βαση ειναι το να προσθετουμε σταδιακα στοιχεια που αποσπουν την προσοχη του σκυλου(αλλα σκυλια,ζωα,κινηση οχηματων,παιδια που παιζουν) και ο,τι αλλο για τον καθε σκυλο ξεχωριστα τον αποσυντονιζει και μειωνει την υπακοη του.Ετσι ο ιδιοκτητης δεν ειναι ομηρος του σκυλο του παρακαλωντας τον με το φαγητο,επισης μην ξεχναμε και τα σκυλια που δεν ενδιαφερονται καθολου για το φαγητο αλλα για το πως θα καταφερουν να υλοποιησουν τις τοσο ενδιαφερουσες κακες συμπεριφορες γι αυτους.
Συνεπώς αυτό θα χαλασει την σχεση του ιδιοκτητη και του σκυλου του γιατι ο σκυλος γινεται εγωιστης και απαιτητικος για να αναγκασει τον ιδιοκτητη να του δωσει φαγητο-λιχουδια και να εκδηλωσουν κυριαρχικες τασεις προς τον ιδιοκτητη τους.ΝΑΙ στην θετικη εκπαιδευση του σκυλου μας  χωρις να ξεχναμε και την εκμαθηση του ΜΗ για να δωσουμε την επιλογη στο σκυλο μας να διαλεξει.

Πρεπει να προσεχουμε  όταν έχουμε  ένα ανυπάκουο σκυλί και εκτελούμε μία διόρθωση για την ανυπακοή του σκύλου  θα πρέπει να ξερει  ο ιδιοκτήτης του σκύλου αν ο σκύλος βρίσκεται σε σύγχυση ή απλώς δεν θέλει να εκτελέσει την εντολή με σκοπό να κυριαρχήσει στον ιδιοκτήτη του.

Η ιεραρχία στην αγέλη είναι σημαντική

Κάτι το οποίο αδυνατούν να κατανοήσουν οι ιδιοκτήτες νέων ζώων είναι πως τα σκυλιά είναι ζώα αγελαία. Το γονίδιο των σκύλων είναι κατά 95% κοινό με των λύκων, συνεπώς είναι απόλυτα φυσικό να επιζητούν την κοινωινκή ιεραρχία στη αγέλη τους, έτσι κάποιοι λιγότερο και κάποιοι περισσότερο θα προσπαθήσουν να επιβληθούν ώστε να πάρουν την αρχηγία στην οικογένεια τους.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να τοποθετηθούν ψηλά στην αγέλη που έχουν με τον σκύλο τους, αν δεν το κάνουν τότε ο σκύλο τους θα αναλάβει αυτό το ρόλο και θα επιβληθεί.
Το μεγαλύτερο ποσοστό στα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ σκύλου και του ιδιοκτήτη του είναι επειδή ο ιδιοκτήτης ασχολείται να διορθώσει την υπακοή του σκύλου και όχι να ανοικοδομήσει μία σωστή σχέση μέσα στην αγέλη τους.
Σίγουρα κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων τους δίνουν παραπάνω βάρος από το επιτρεπτό με το να τα βαπτίζουν ανθρώπους ή  με το να αρέσκονται στο να μη τους σέβονται αυτό όμως είναι λάθος. Η αγάπη , η συντροφιά και η ασφάλεια είναι έννοιες που ο σκύλος μας τις έχει ανάγκη. Εάν του λείπουν αυτά τότε λειτουργεί σαν ένα παιδί το οποίο δεν έχει γονείς, η με γονείς που δεν του προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια και στοργή.

Η σχέση με το σκύλο πρέπει να έχει σεβασμό.

Μέσα από την δουλειά και την εκπαίδευση θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τον σεβασμό. Η έλλειψη σεβασμού απο το σκυλί μας δηλώνει πως πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη πειθαρχία του ζώου με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας πιο αγελαίας σχέσης.

Πως χτίζεται η σχέση σεβασμού και πειθαρχίας;

Μία από τις πιο κοινές αποριες ιδιοκτητών σκύλων είναι πως θα μπορέσουν να χτίσουν μία σχέση σεβασμού και αρχηγίας με το σκύλο τους. Νομιζω πως το κομμάτι του σεβασμού έχει να κάνει με τα δικαιώματα που θα δώσουμε στο ζώο μας (βόλτα, φαγητό, περίθαλψη, στέγη, αγάπη) αλλά και με το πόσο δικαιοι θα είμαστε όσο και σαφείς στις κατευθύνσεις που δίνουμε στο σκύλο μας. Εν ολίγοις εαυτό που εννοούμε είναι πως αν ο σκύλος μας δεν εκτελέσει τις οδηγίες που έλαβα απο εμάς, τότε θα εκτελέσει μια διόρθωση συμπεριφοράς ως συνέπεια.
Αντίθετα εάν ο σκύλος μας εκτελέσει την εντολή μας, τότε θα πρέπει να λάβει επιβράβευση.
Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται θετικά η αρνητικά τη ζωή. Ότι τα ευχαριστεί το επιδιώκουν συνεχώς ενώ ότι τους δυσαρεστεί το αποφεύγουν.

Τα σκυλιά δεν έχουν λεκτική επικοινωνία

Τα σκυλιά δεν έχουν δυνατότητα να μας μιλήσουν στη γλώσσα μας, δηλαδή δεν γνωρίζουν Ελληνικά, Γερμανικά κλπ, εν ολίγοις δεν έχουν λεκτική επικοινωνία. Μέσω της γλώσσας του σώματος επικοινωνούν μαζί μας και μπορούμε να καταλάβουμε τη διάθεση τους (κούνημα ουράς, κλπ).
Ως εκ τούτου ακούγεται «γραφικό» απο κάποιος επαγγελματίες του είδους το ότι ο σκύλος μπορεί να ακούει καλύτερα τις εντολές στα Γερμανικά.

Τα σκυλιά χρειάζονται σαφήνεια

Ένας συνήθης λόγος δημιουργίας σύγχυσης στα σκυλιά είναι η έλλειψη λεκτικής επικοινωνίας, όταν δηλαδή δεν μπορούν να καταλάβουν τι προσπαθούν να τους πούμε.
Συνεπώς η καθαρή σκέψη του σκύλου μπορεί να χαθεί πολύ γρήγορα και τη θέση της να πάρει η σύγχυση. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι ο ιδιοκτήτης αδυνατεί να αντιληφθεί τον τρόπο που μπορεί να επικοινωνήσει ο σκύλος.
Άρα λοιπόν ο σκύλος οδηγηθεί σε σύγχυση μη μπορώντας να κατανοήσει αυτά που προσπαθούμε να του πούμε, το πιθανότερο είναι πως φταίμε εμείς που τον οδηγούμε σε λάθος συμπεριφορές.

Τα σκυλιά χρειάζονται συνέπεια.

Το πως και πότε διαχειριζόμαστε τις διορθώσεις είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στο σκύλο.
Η συνέπεια είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας αρχηγός αγέλης. Παραδείγματος χάριν δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε το σκύλο μας με μία βόλτα όταν πριν απο λίγο είχε επιθετική συμπεριφορά προς τους καλεσμένους μας. Όταν ο σκύλος είναι φύλακας ενεργεί μόνο δεχθούμε επίθεση από κάποιο περείσακτο στο χώρο μας ή δεχθεί από εμάς αντίστοιχη εντολή. Αυτό είναι κάτι το οποίο ξακαθαρίζεται από την στιγμή της εκπαίδευσης που ορίζονται τα καθήκοντα φύλαξης.
Τα θέματα τάξης σε μία αγέλη αντιμετωπίζονται με πολύ διακριτικό ή παθητικό τρόπο. Αντίθετα η ασέβεια και η τάση για κυριαρχία είναι συμπεριφορές που θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και άμεσα. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στη σχέση μας με ένα σκύλο.
Από τη στιγμή που ο σκύλος θα παρουσιάσει μία παραβατική συμπεριφορά η διόρθωση της από εμάς θα πρέπει α συμβεί μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Είναι λάθος αν αντιμετωπιστεί μετά από 10 λεπτά ή ακόμα χειρότερα μετά από μία ώρα. Όταν λοιπόν ακούω από ιδιοκτήτες τη φράση «Ξέρει ότι έκανε κάτι λάθος, γιατί πήγε και κρύφτηκε» τους εξηγώ πως καμία σχέση δεν έχει αυτό με τη πραγματικότητα απλώς φοβήθηκε από τις φωνές του ιδιοκτήτη του για τη ζημιά που έκανε.
Σημαντικό ρόλο στη εκπαίδευση ενός σκύλου είναι ο χειριστής του να μπορεί να διαχειρίζεται με αρμονικό τρόπο τις διορθώσεις συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει πως ο χειριστής πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει πότε μια λεκτική διόρθωση επιπέδου 1, δηλαδή το ΟΧΙ είναι αρκετό για να μπορέσει α κατανοήσει το σκυλί το λάθος του και πότε η διορθώσει αυτή πρέπει να φτάσει στο σημείο της κορύφωσης για να μπορέσει ο σκύλος να σταματήσει τη λάθος συμπεριφορά (επίπεδο 10), για παράδειγμα εάν ο σκύλος δείξει δείγματα επιθετικότητας σε ένα παιδί.
Οι νέοι εκπαιδευτές ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι το πως να μάθουν να κάνουν μία διόρθωση και εν συνεχεία ποια θα πρέπει να είναι η διαβάθμιση αυτής της διόρθωσης.
Είναι βασικός κανόνας πως η επανάληψη είναι αυτή που θα κάνει το σκύλο να μάθει. Είναι σύνηθες φαινόμενο να χρειάζονται εώς και 20 επαναλήψεις για να μπορέσει να μια νέα εντολή . Πολλές φορές όμως οι εκπαιδευτές λόγω έλλειψης χρόνου δεν δίνουν στο σκύλο τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να μάθει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται διορθώσεις χωρίς λόγο. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η σχέση μεταξύ ενός χειριστή και ενός σκύλου.

Οι

Σεβασμός – Συνεργασία

Ο βαθμός συνεργασίας μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, υποδηλώνει και το σεβασμό που έχει για τον ιδιοκτήτη του. Ο υπάκουος σκύλος αυτόματα είναι αυτός που με σέβεται και με αγαπά. Στην αντίθετη περίπτωση ο μη υπάκουος σκύλος είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει τι προσπαθώ να του πω, ή απλώς δεν με θέλει και γι αυτό το λόγο δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου.

Το αποτέλεσμα μιας σωστής εκπαίδευσης είναι ο σεβασμός ο οποίος έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ως φαινόμενο το σκυλί να μη δείχνει σεβασμό στον ιδιοκτήτη του στο 90% του χρόνου του σε καθημερινή βάση, το οποίο στη πορεία θα εξελιχθεί σε υποσκάπτουσα επιθετικότητα η οποία σε εμφανιστεί σε ανύποπτο χρόνο.
Επίσης μια πολύ βασική κατάσταση που πρέπει να αποφεύγεται είναι όταν ο ιδιοκτήτης ζει για να υπηρετεί το σκυλί του, δηλαδή είναι μόνιμα κάποιος μαζί του έτσι ώστε να μην είναι μόνο του, το ταϊζουν με φαγητό που έχουν μαγειρέψει αντί της ξηράς τροφής που πρέπει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τρώνε οι ίδιοι, κοιμούνται ξεχωριστά ως ζευγάρι διότι ο σκύλος δεν συμπαθεί κάποιον απο τους δύο ή ακόμα λόγω της επιθετικότητας του σκύλου δεν δέχονται επισκέψεις στο σπίτι.
Το 50% των σκύλων που φέρονται έτσι, το κάνουν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά και έγιναν επικίνδυνα και επιθετικά, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.
Είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να εκπαιδεύσει ένα σκυλί σαν σωστός αρχηγός μιας αγέλης, που που θα συμπεριφέρεται σωστά, υπέυθυνα και με αγάπη και όταν συμβεί αυτό υπάρχει μία μαγική σχέση μεταξύ των δύο.
Αν συνεχιστεί η εκπαίδευση μετά το τέλος της σε μορφή συντήρησης, τότε θα κτιστεί μια εξαιρετική σχέση επικοινωνίας και σεβασμού μεταξύ των δύο που θα εμπεριέχει πραγματική αγάπη

Leave a Reply