Skip to main content

Σε ότι αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση των σκύλων υπαρχουν καποιες ανακριβειες που κυριαρχούν.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερουμε καποιους από αυτούς.

Κάθε σκυλί εκπαιδεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ή υπάρχει ένας τρόπος εκπαίδευσης σκύλου;

Η τρόποι για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος είναι πάρα πολλοί. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να προσεγγίζει το σκύλο ανάλογα το χαρακτήρα του, των προβλημάτων που εμφανίζει, αλλά και ανάλογα τον ιδιοκτήτη του. Συνεπώς οι διάφοροι τρόποι προσέγγισης είναι:

Α) Για να μπορέσει ο σκύλος να μάθει τις εντολές επιλέγουμε το παιχνίδι με το μπαλάκι ή το φαγητό. (ανάλογα με την εμπειρία του εκπαιδευτή και την φιλοσοφία οι εντολές αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό είναι κοινές).

Β) Όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα ο εκπαιδευτής πρέπει να σκεφτεί κάποιο κόλπο να το λύσει, και συνήθως είναι ένα κόλπο που δεν είναι γραμμένο σε κάποιο εγχειρίδιο αλλά προκύπτει από την εμπειρία του και τις σπουδές που έχει κάνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ζώου.

Γ) Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να μπορέσει να λυθεί η χαμένη επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτή και σκύλο η οποία θα είναι κατάλληλη για τη σχέση τους.

Η εκπαίδευση σκύλου δίνει βάση στη ψυχολογία του σκύλου ή του ιδιοκτήτη του.

Η ψυχολογία του σκύλου είναι προτεραιότητα για τη σχολή μας από όταν είναι 3 μηνών. Τα δεδομένα της καθημερινότητας του σκύλου καταγράφονται στο μυαλό του από τη γένεση του. Το στρες του απογαλακτισμού λειτουργεί σε αυτόν ακριβώς όπως και στα παιδιά όταν θα αποχωριστεί τη μαμά του μετά  το πέρας της  ηλικίας των 3 μηνών είναι σε θέση να βιώσει το θυμό, τη λύπη και τη χαρά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει πολύ η σχέση του με τους ανθρώπους.

Η ψυχική υγεία του σκύλου θα πρέπει να ερμηνευτεί από τον ιδιοκτήτη του, έχοντας ως κριτήριο το ότι ένας σκύλος με μια βασική υπακοή θα είναι εντάξει. Η ουσιαστική ψυχική επαφή των σκύλων η οποία προκύπτει από ανθρωπιστικές μελέτες οι οποίες είχαν γίνει στα πρώτα κατοικίδια και αργότερα εφαρμόστηκαν και στον άνθρωπο δεν είναι αντικείμενο ασχολίας κανενός. Γεγονός όμως είναι η πηγή των προβλημάτων των σκύλων έχει σχέση και με τη συμπεριφορά που έχουν οι άνθρωποι απέναντι τους, γι αυτό το λόγο ο εκπαιδευτής θα πρέπει να ασκεί το ρόλο και του ψυχολόγου αλλά και του παιδαγωγού και στις 2 πλευρές.

Η εκπαίδευση σκύλου είναι ακριβή, χρονοβόρα και δεν είναι πάντα αποτελεσματική;

Όταν η εκπαίδευση του σκύλου γίνεται στο σπίτι του ιδιοκτήτη δεν θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερα ακριβή. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια, υπάρχει η οικονομική επιβάρυνση της μετακίνησης του εκπαιδευτή, καθώς και του χρόνου που στις μέρες μας είναι δυσεύρετος.

Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής που ασκεί ασκεί την εκπαίδευση του με το τρίπτυχο ψυχολογία – υπακοή – κοινωνικοποίηση μπορεί να προσφέρει καλό αποτέλεσμα σε σχέση ποιότητα και τιμή.

Η σωστή εκπαίδευση απαιτεί την καθημερινή ενασχόληση του ιδιοκτήτη με το σκύλο για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα και έχει διάρκεια τρείς περίπου μήνες. Τα πρώτα αποτελέσματα σε αυτή τη περίπτωση έρχονται από τον πρώτο κιόλας μήνα και σε τρεις μήνες έχουμε φτάσει στον επιθυμητό μας στόχο.

Η επιτυχία στην εκπαίδευση είναι δεδομένη αν υφίστανται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) Εκπαίδευση από τον ιδιοκτήτη

Β) Ο τρόπος που προσεγγίζει ψυχολογικά ο εκπαιδευτής σε σχέση ανθρώπου  – σκύλου.

Γ) Ο κατάλληλος τρόπος που με τον οποίο προσεγγίζει η εκπαιδευτική μέθοδος]

Δ) Η πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η εκπαίδευση (σπίτι – δρόμος – πάρκο)

Η εκπαίδευση σκύλου απαιτεί βίαιες μεθόδους για να είναι αποτελεσματική;

Η βία δεν είναι μέθοδος εκπαίδευσης. Εφόσον λέμε ότι η προσέγγιση του σκύλου γίνεται σα να ήταν ένα μικρό παιδί 2 ετών, πως θα μπορούσαμε να χτυπάμε ένα παιδί και να θεωρείται σωστό;

Η βία θα του δημιουργήσει συμπεριφορές επιθετικές, εμπειρίες κακές και φοβίες.

Ο τρόπος να διορθωθεί η συμπεριφορά ενός σκύλου είναι η επιβράβευση, αλλά και διορθώσεις θετικού χαρακτήρα όπως περιορισμός, όπως ακριβώς θα κάναμε στα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης εμφανίζονται άμεσα στη συμπεριφορά του σκύλου;

Μια επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων θα μας δώσει αποτελέσματα από τον πρώτο κιόλας μήνα. Επειδή όμως θα πρέπει να υπολογίζουμε και τον παράγοντα χαρακτήρας του σκύλου και απόδοση του, στο πρώτο τρίμηνο τα αποτελέσματα είναι δεδομένα.

Υπάρχει όριο ηλικίας στην εκπαίδευση του σκύλου;

Η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να ξεκινήσει από τους τρεις πρώτους μήνες στους οποίου ξεκινούν και οι συμπεριφορές κυριαρχίας υποταγής. Η βιολογική ωρίμανση του ζώου έρχεται στους 12 μήνες ενώ στους 30 μήνες έχουμε την ψυχολογική. Η απόδοση στην εκπαίδευση του σκύλου εξαρτάται από το πόσο κοντά είμαστε στην ηλικία των 3 μηνών. Μετά την πάροδο των 30 μηνών η εκπαίδευση έχει διορθωτικό αλλά αποτελεσματικό χαρακτήρα.

Κατά την διάρκεια του μαθήματος ο εκπαιδευτής καθοδηγεί τον σκύλο και όχι ο ιδιοκτήτης;

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον σκύλο στην εκπαίδευση του είναι να μην το αγγίζουμε εμείς αλλά ο ιδιοκτήτης του μόνο διότι μόνο αυτόν θα πρέπει να υπακούει. Θέλουμε αυτός που θα χειριστεί το σκύλο να είναι σε θέση να διαχειριστεί και την κατάσταση. Με δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που θα ζήσει 15 χρόνια μαζί του, αυτόν θα πρέπει να υπακούει ο σκύλος.

 Η εκπαίδευση του σκύλου τελειώνει μόλις ο ιδιοκτήτης δεί το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η εκπαίδευση του σκύλου περνάει  από τρία στάδια τα οποία περιλαμβάνουν και τους 2 και έχουν διάρκεια περίπου τρείς μήνες. Το αρχικό στάδιο είναι η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει και απο τις 2 πλευρές να επιτύχουν τον στόχο της εκπαίδευσης. Το επόμενο στάδιο ξεκινάει όταν επιτευχθεί ο στόχος της εκπαίδευσης και σε αυτό το σημείο θα υπάρξει ένας εφησυχασμός (λανθάνουσα περίοδος). Σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές θα επαναφέρουν τις κακές τους συνήθειες. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο θα διορθώσουν και οι δύο τα λάθη τους και μόνιμα πλέον θα ασκούν όσα τους έμαθε η εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση κάνει το σκύλο να «τρέμει» το αφεντικό του, δημιουργώντας του ψυχολογικά προβλήματα;

Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι η συμφιλίωση του σκύλου με τον ιδοκτήτη, δημιουργώντας όμως παράλληλα και όρια στη σχέση τους. Τρεις είναι οι βασικές αρχές στη σχέση αυτών των δύο :αγαπη -Πειθαρχία – Δικαιοσύνη. Και οι τρείς είναι αρχές που τις επιζητούμε και στη ζωή μας γενικότερα χωρίς να τις φοβόμαστε.

Δεν υπάρχει λόγος να γίνει εκπαίδευση σε σκύλο, που σε γενικές γραμμές δείχνει καλή συμπεριφορά;

Η εκπαίδευση του σκύλου δεν συμβαίνει μόνο για να διορθώσει τις όποιες προβληματικές συμπεριφορές εμφανιστούν. Βάσει μελέτης, όλα τα σκυλιά θα εμφανίσουν κάποια προβληματική συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των 30 μηνών, συνεπώς ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι προληπτικός.

Βασικό ρόλο όμως παίζει ο τρόπος που θα διαχειριστεί η προβληματική συμπεριφορά έτσι ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η εκπαίδευση του σκύλου είναι απαραίτητη γιατί θα μπορέσει να θέσει ισχυρά θεμέλια στη σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου που θα περιλαμβάνουν σεβασμό και αγάπη.

 

Leave a Reply