Μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες που αφορούν στο μικρό μας κουτάβι είναι η εκπαίδευση του και ξεκινάει από τη στιγμή που έρχεται στο σπίτι μας.
Η εκπαίδευση αυτή χωρίζεται σε 2 μέρη:
Μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες που αφορούν στο μικρό μας κουτάβι είναι η εκπαίδευση του και ξεκινάει από τη στιγμή που έρχεται στο σπίτι μας.
Η εκπαίδευση αυτή χωρίζεται σε 2 μέρη:
Από αυτό το στάδιο ξεκινάει η εκπαίδευση του κουταβιού σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τα παρακάτω:
Το αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού και τρίτο κατά σειρά είναι να μπορέσει να μάθει να κάνει την ανάγκη του πάνω στη πάνα. Τα κουτάβια μέχρι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού τους απαγορεύεται να βγαίνουν βόλτα, οπότε τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να κάνουν την ανάγκη τους στη πάνα.
Άρα η σειρά που ακολουθείται είναι πρώτα να μάθει να κάνει την ανάγκη του στη πάνα και μετά έξω από το σπίτι.
Το επόμενο και δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, είναι να μάθει να έχει σωστή συμπεριφορά μέσα στο σπίτι.
‘Οπως αναφέρθηκε παραπάνω λόγω του ότι το κουτάβι μας βγάζει δόντια και πονάνε τα ούλα του δαγκώνει ασταμάτητα τα χέρια , τα πόδια μας αλλά και όλα τα έπιπλα του σπιτιού.
Σημαντικό λοιπόν ρόλο στην εκπαίδευση του παίζει το να μάθει πως δεν επιτρέπεται να μας δαγκώνει.
Το επόμενο και τέταρτο σε σειρά στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, είναι το να μπορέσουμε να μάθουμε στο κουτάβι να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού.
Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή, αλλά και ένα πρόγραμμα για τις εξόδους του εκτός σπιτιού.
Το επόμενο και τρίο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού συνήθως συμβαίνει 20 ημέρες από την αγορά του και ιδανικά όταν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του (δηλαδή 3 μηνών).
Αυτή θεωρείται και η σωστή ηλικία για να κοινωνικοποιηθεί όποτε το βγάζουμε τη πρώτη του βόλτα.
Αυτό μάλιστα είναι και το σημείο που χρονικά δημιουργείται στο κουτάβι η ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί με άλλα κουτάβια. Εκεί ερχόμαστε εμείς που το βοηθάμε πηγαίνοντας ο σε διάφορα πάρκα της Αθήνας όπου εκεί θα μπορέσει να μάθει να συνυπάρχει με τα υπόλοιπα σκυλάκια.
Άρα λοιπόν μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού το κουτάβι μας θα μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί και με ανθρώπους και με σκύλους ενώ παράλληλα θα μπορέσει και να εκτονωθεί έτσι ώστε να γυρίσει σπίτι ήρεμο και χαλαρό.
Το επόμενο και πέμπτο σε σειρά στάδιο της εκπαίδευσης είναι αυτό στο οποίο ξεκινάμε να μαθαίνουμε στο κουτάβι μας, να μένει ήρεμο μέσα στο χώρο του σπιτιού χωρίς να προσπαθεί να κάνει καταστροφές.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, σταδιακά γίνεται η αφαίρεση του πάρκου εκπαίδευσης ενώ παράλληλα το κουτάβι μαθαίνει πως να συμπεριφερθεί μέσα στο σπίτι χωρίς να καταστρέφει πράγματα.
Το επόμενο και έκτο σε σειρά στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού, επικεντρώνεται στο να μάθει τις βασικές εντολές έτσι ώστε να είναι υπάκουος εντός αλλά και εκτός σπιτιού.
Μέσα από τη διαδικασία της βασικής υπακοής ο σκύλος μαθαίνει επικοινωνεί με εμάς αλλά και να εκτελεί όλες τις βασικές εντολές που του δίνουμε, με αποτέλεσμα η ζωή μας και μέσα στο σπίτι αλλά και στην βόλτα να γίνει ευκολότερη.
Το τελευταίο και έβδομο σε σειρά στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού και με γνώμονα πως έχουμε περάσει όλα τα προηγούμενα στάδια, ο ιδιοκτήτης του σκύλου αρχίζει να ορίζεται ως ο αρχηγός της αγέλης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει αγάπη και όρια.
Ο σκύλος λοιπόν, φτάνοντας σε αυτό το στάδιο έχει μάθει να σέβεται το σπίτι και την οικογένεια που τον φιλοξενούν, μα περισσότερο έχει μάθει να σέβεται τον ιδιοκτήτη του. Ως αποτέλεσμα έχει εδραιωθεί ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο, δηλαδή τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη.
Το επόμενο στάδιο και όγδοο στη σειρά της εκπαίδευσης του κουταβιού, ο σκύλος μας μαθαίνει να είναι κοντά μας και να μη φεύγει χωρίς λουρί.
Το επίπεδο επιτυχίας που επιτυγχάνεται από αυτή τη διαδικασία είναι να περπατάει δίπλα μας το σκυλί στο πάρκο ή την παραλία χωρίς να απομακρύνεται, ακόμα και αν υπάρχουν περισπαστικοί παράγοντες όπως π.χ. άλλοι σκύλοι.
Όταν ένα κουτάβι ζει μέσα στο σπίτι είναι απόλυτα λογικό ο ιδιοκτήτης του να μη γνωρίζει πως να εκπαιδεύσει με αποτέλεσμα να επέρχεται απογοήτευση από την πλευρά του αφού:
Θα προσπαθεί ασταμάτητα την προσοχή μας με αποτέλεσμα να μας εκνευρίσει και να εξαντλήσει την υπομονή μας.
Ανάλογα όμως με το ποιος θα είναι ο εκπαιδευτής που θα απευθυνθείτε και ποια θα είναι η φιλοσοφία του θα πάρετε τις παρακάτω απαντήσεις:
Όταν μιλάμε για την εκπαίδευση των σκύλων στο σπίτι αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην εκπαίδευση του σκύλου στη συμπεριφορά. Το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο για την εκπαίδευση του σκύλου διότι του μαθαίνει να είναι ήρεμος και συνεργάσιμος όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι χωρίς η συμπεριφορά του να είναι πρόβλημα.
Οι δέκα μήνες πλέον είναι αργά! Συνεπώς το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει είναι το τι είναι πιο σωστό να κάνω; Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα αλλά και το τι βολεύει κάθε εκπαιδευτή διαφέρει.
Πολλοί εκπαιδευτές ξεκινούν την εκπαίδευση από την ηλικία των τριών μηνών, όταν αυτή λαμβάνει χώρο στο σπίτι, όπου πλέον ο ιδιοκτήτης έχει απογοητευτεί.
Αντίθετα οι εκπαιδευτές η οποίου εκπαιδεύουν τα σκυλιά σε εκτροφεία ξεκινούν την εκπαίδευση από τους έξι μήνες. Σε αυτό το διάστημα το αντέχει να μετακινηθεί με αυτοκίνητο σε άλλο χώρο, αλλά και να παραμείνει εκεί αφού έχει δυναμώσει.
Ωστόσο μπορείτε να κάνετε το πείραμα των τριών μηνών:
Τοποθετήστε ένα μπισκότο πάνω από το κεφάλι του σκύλου. Όταν καθίσει δώστε του το μπισκότο. Ο σκύλος αντιλαμβάνεται με αυτό τρόπο ότι το πίσω πόδια του δίνει τη δυνατότητα να λάβει το μπισκότο.
Εάν αυτό το πείραμα επαναληφθεί 20 φορές, το αποτέλεσμα θα είναι ο σκύλος να αντιλαμβάνεται ως εντολή το ότι θα κρατάτε ένα μπισκότο με αποτέλεσμα να κάθεται στα πίσω πόδια.
Αυτό το πείραμα είναι η απόδειξη πως ο σκύλος έχει ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΜΝΗΜΗ και κατ’ επέκταση έχει και ΜΑΘΗΣΗ. Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι η ηλικία των τριών μηνών είναι ιδανική για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας και στη συνέχεια με ένα πρόγραμμα αργής μάθησης το οποίο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από δύο μήνες να έχετε αποτελέσματα τα οποία θα είναι ποιοτικά και να μην χρειαστεί να βιώσετε δυσάρεστες καταστάσεις, ψυχολογική κόπωση ή ζημιές.
Είναι σύνηθες φαινόμενο οι καινούργιοι ιδιοκτήτες σκυλιών που αγόρασαν ή υιοθέτησαν ένα κουτάβι να πέφτουν στην παρακάτω παγίδα: Παίζουν όλη μέρα μαζί του και το κακομαθαίνουν τους πρώτους μήνες της ζωής του, ξεχνώντας κάτι πολύ βασικό, το ότι δηλαδή θα πρέπει να οριοθετούνται κανόνες τα οποία με τη σειρά τους θα γίνουν τα «επιτρέπονται» και «απαγορεύονται».
Βέβαια είναι μία λογική διαδικασία η παραπάνω αφού όταν κάποιος πρώτη φορά κουτάβι, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι είδους συμπεριφορές μπορεί να έχει το ζώο στην πορεία. Όσοι πάλι αγοράζουν δεύτερη φορά κουτάβι, έχουν όλη την εμπειρία από το πρώτο οπότε συνειδητά πλέον ξεκινάνε να το εκπαιδεύουν αμέσως όταν έρθει στο σπίτι.
Πολλές φορές μας ενημερώνουν τηλεφωνικά ότι με το που το πάρουν την ίδια κιόλας ημέρα, όταν δηλαδή είναι στην ηλικία περίπου 40 ημερών ή ακόμα και πριν το πάρουν, και θέλουν να το εκπαιδεύσουν όσο είναι μικρό για να μη βιώσουν την ίδια ταλαιπωρία που βίωσαν με το πρώτο τους κουτάβι.
Είναι βασική αρχή πως το ζώο προσέχει όταν του μιλάει ο ιδιοκτήτης του.
Ένας τρόπος απόσπασης της προσοχής του ζώου μέσα στην ημέρα είναι κρατώντας μία λιχουδιά σε διαφορετικές στιγμές μέσα στην ημέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε την ώρα του παιχνιδιού, είτε την ώρα της χαλάρωσης, είτε την ώρα που θα πάει να καταστρέψει κάτι.
Ό αρχικός χρόνος που θα πρέπει να του αποσπάσουμε την προσοχή είναι 5 δευτερόλεπτα και αυτό θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά στα 10, στα 15 και στα 20 δευτερόλεπτα. . Το «μπράβο» από εμάς θα πρέπει να το λαμβάνει όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος που επιθυμούμε.
Πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα πράγματα που μπορεί να πάρει και που δεν μπορεί να πάρει.
Μία από τις συνήθειες του κουταβιού είναι το να μασουλάει συνεχώς. Μπορεί από εκεί που παίζει το παιχνίδι του σε χρόνο μηδέν να μασουλάει κάποιο παπούτσι μας ή ακόμα χειρότερα κάποιο μαξιλάρι από τον καναπέ μας. Προτείνουμε στην αρχή της συμβίωσης σας μέσα στο σπίτι να είναι περιορισμένο σε ένα δωμάτιο έτσι ώστε να μην κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι χωρίς έλεγχο, ενώ θα ήταν ακόμη καλύτερο να περνάει μέσα στο πάρκο του κάποιες ώρες της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την αποφυγή καταστροφών των προσωπικών μας αντικειμένων και το ζώο περιορίζετε στα να μασουλάει μόνο ότι πρέπει δηλαδή τα παιχνίδια του.
Η εξώπορτα του σπιτιού είναι ο μόνος δρόμος για την τουαλέτα.
Ένα κουτάβι όπως και ένα μωρό θα χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του συνέχεια, σε όποιο σημείο βρει χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κρατηθεί. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να καταλάβει και να του δείξουμε που θα πρέπει να πάει. Αρχικά μία πάνα την οποία θα ποτίσουμε με τα ούρα του είναι αρκετή για να μπορέσει να καταλάβει. Στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου αφού θα αρχίσουμε τις βόλτες στη φύση θα του είναι πιο εύκολο να καταλάβει όπως έξω είναι το μέρος που θα πρέπει να κάνει την ανάγκη του.
Δεν πρέπει να κλέβει
Πρέπει από την αρχή να το δώσουμε να καταλάβει πως ότι είναι δικό του του ανήκει και ότι δεν είναι δικό του, αλλά δικό μας, μας ανήκει. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει πως το ασχολείται με τα αντικείμενα μας και να τα καταστρέφει δεν είναι σωστό. Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να του αποσπούμε την προσοχή όταν πάει να πειράξει κάτι δικό μας με την εντολή «άστο». Η επιτυχία θα επιβραβεύεται με λιχουδιά. Στην αρχή βέβαια θα ήταν πιο σωστό να έχουμε πολλές λιχουδιές έτσι ώστε να το επιβραβεύουμε πιο συχνά . Αν από την άλλη δεν είναι υπάκουο θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως υπάρχουν επιπτώσεις. Μία καλή εξήγηση γι αυτό θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του μέσα πάρκο του και με την πάροδο του χρόνου σταδιακά α αρχίσει να γίνεται υπάκουο.
Δεν πρέπει να γαβγίζει στα πάντα.
Κυριολεκτικά όμως. Δεν γίνεται για ότι θέλει να γαβγίζει. Για να φάει, για να παίξει αλλά και για χιλιάδες άλλους λόγους. Ο σκύλος μας στην προσπάθεια του να μας υποβαθμίσει στην πυραμίδα της μικρής μας ομάδας, θα γαβγίζει συνεχώς. Είναι μια συμπεριφορά που συνηθίζουν αν πέφτουν τα σκυλιά όταν με το να γαβγίζουν στον ιδιοκτήτη τους καταφέρνουν αν έχουν την προσοχή του. Θα πρέπει για να μη συμβεί αυτό να είναι αδιάφορος στον γάβγισμα τους ο ιδιοκτήτης και όταν αυτά είναι ήσυχα να τα επιβραβεύει.
Στη εντολή «έλα» σταματάει ότι κάνει και πάει δίπλα στον ιδιοκτήτη του.
Από την αρχή που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι ένα από τα πιο βασικά πράγματα είναι να μπορέσει να συνδυάσει το να πηγαίνει δίπλα στον ιδιοκτήτη του με ένα όμορφο συναίσθημα, για παράδειγμα το να απολαύσει μία λιχουδιά ή κάποια χάδια , Με αυτό τον τρόπο αποκτάει κίνητρο στο να συμπεριφερθεί έτσι. Συνεπώς όταν έρθει η ώρα της βόλτας ή της θάλασσας θα έρχεται αμέσως κοντά μας μόλις του το ζητήσουμε.
Όταν λέμε μείνε εννοούμε μείνε.
Στο «μείνε» το σκυλί πρέπει να παραμένει στη θέση του. Είτε επειδή έχουν έρθει επισκέπτες στο σπίτι, είτε επειδή πρέπει να μείνεις στο κάθισμα σου έτσι ώστε να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου. Είναι πολλές οι εφαρμογές και οι ευκολίες που μπορεί να προσφέρει αυτή εντολή στον ιδιοκτήτη του σκύλου.Όσες φορές και να χρειαστεί να να δώσουμε αυτή την εντολή ακόμα και αν χρειαστεί να μετακινήσουμε εμείς στο σημείο που θέλουμε το σκυλάκι να «μείνει» δεν σταματάμε εάν δεν το πετύχουμε. Όταν όμως το πετύχουμε τότε έρχεται η επιβράβευση.
Όταν δεν γίνεται το δικό του δεν θα γκρινιάζει.
Το γάβγισμα ουσιαστικά είναι ένας τρόπος γκρίνιας για να περάσει το δικό του. Το ζώο μπορεί να καταλάβει πως με αυτό το τρόπο καταφέρνει να περάσει το δικό του, γι αυτό το λόγο πρέπει να το αγνοούμε, αλλιώς θα το χρησιμοποιεί πάντα έτσι ώστε να γίνεται το δικό του με αποτέλεσμα να χάσουμε το παιχνίδι.
Το λουρί είναι για να βγάλω εγώ βόλτα εσένα και όχι το αντίθετο.
Όταν λέμε ότι πάμε το σκύλο μας βόλτα εννοούμε πως είναι δίπλα μας μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Γενικά αυτή είναι μια εντολή που οι ιδιοκτήτες δεν την λαμβάνουν πολύ στα σοβαρά. Είναι πολύ εύκολη η εκπαίδευση του σκύλου σε αυτό αφού κάθε φορά που φεύγει μόνος του να πάει όπου θέλει σταματάμε και τον τραβάμε κοντά μας με το λουρί. Η επιτυχία εδώ θα πρέπει να συνοδεύεται από επιβράβευση λιχουδιάς ή χαδιών. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται με αυτή την εντολή γιατί την θεωρούν αδιάφορη. Ωστόσο θα πρέπει μας ακούει το σκυλί μας σε ότι του λέμε ανεξάρτητα αν είναι δύσκολο να το πετύχουμε αυτό ή όχι.
Όταν θα έχετε δίπλα σας ένα σκυλί υπάκουο . αυτό το σκυλί θα είναι ευτυχισμένο και θα νιώθει ασφάλεια κοντά σας. Το ζώο το οποίο δεν θα μπορέσετε να το κάνετε να σας υπακούει δεν θα σας θεωρεί ανώτερο του, αντίθετα θα σας θεωρεί μη ικανό και μοιραία θα προσπαθήσει να επιβληθεί αυτό στην αγέλη σας.
Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε σοβαρά το κομμάτι της εκπαίδευσης του σκύλου σας και να μη το αμελείτε διότι ενδέχεται να χάσετε πλήρως τον έλεγχο στην σχέση σας αν δεν το κάνετε.
Θα πρέπει να θυμάστε όμως, πως όταν αποφασίσετε να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας, το δυσκολότερο πράγμα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι η δυσκολία στο να μάθει το ζώο, διότι αυτό θα νομίζει πως δεν μπορεί ενώ εσείς καλείστε να του αποδείξετε το αντίθετο.
Στις μέρες μας οι τεχνικές εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι τόσο ανεπτυγμένες που ακόμα και από ένα κουτάβι τριών μηνών μπορείτε να δείτε αποτελέσματα.
Είναι κάτι δύσκολο το να μπορέσεις να εκπαιδεύσεις έναν κουτάβι, και για να μπορέσεις να το καταφέρεις χρειάζεται να έχεις γνώση . Η εμπειρία μου τα τελευταία 18 χρόνια που κάνω αυτό το επάγγελμα μου έχει δείξει πως δεν φτάνει μόνο να είναι καλός ο εκπαιδευτής., χρειάζεται και ο ιδιοκτήτης να έχει οργάνωση, προγραμματισμό μα πάνω από όλα γνώση του σκύλου του έτσι ώστε η εκπαίδευση να είναι σωστή.
Η γνώση αυτή όμως έχω τη γνώμη πως μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας της εκπαίδευσης με ένα σωστό επαγγελματία και εκπαιδευτή σκύλων.
Τέλος, εμείς από την πλευρά μας σας παροτρύνουμε να επενδύσετε στην εκπαίδευση του σκύλου σας και θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας γνωρίσουμε.